fbpx

Fotografia jedzenia musi być po prostu apetyczna. Ważny jest tu każdy detal, który widzimy na zdjęciu. Dekoracja, naczynia, kolory, ułożenie potraw to wszystko elementy, które sprawiają, iż nasze zdjęcie będzie udane lub nie.

 

 

Naczynia

Na początek omówmy serwowanie dania. Nakładając porcje na talerz nie myślmy o naszym głodzie ale o zdjęciu. Nakładajmy małe porcje, tak by brzegi talerza były widoczne. Ogromna porcja wygląda nieapetycznie. To samo z talerzami. Nie używajmy zbyt dużych talerzy ponieważ taka mała porcja będzie wyglądać na nich komiczne. Dbajmy również o to by nie pozostawić na talerzy żadnych odcisków czy też plam z sosów lub okruchów. Na naszym talerzu musi panować porządek. Należy również zwrócić uwagę na zdobienia talerza, które często mogą odwrócić uwagę od głównego dania. Oczywiście nie musimy być pedantami i tworzyć zdjęcia tylko na gładkich talerzach. Mała obwódka wokół czy też stonowany wzorek może urozmaicić nam kompozycję. Co do barwy naczyń to oczywiście najbezpieczniejsza jest barwa biała. Ale i tu nie należy popadać w rutynę Należy mieć pod reką inne kolory naczyń np czarne, niebieskie. Panuje teoria, że  jedzenie wygląda najmniej apetycznie w naczyniach o kolorze czerwonym. Ale kto powiedział, że danie musi być sfotografowane na talerzu ? Eksperymentujmy trochę i zróbmy zdjęcie jajecznicy prosto z patelni lub kanapki. Serwy, wędliny, ryby ułóżmy na drewnianej desce. Owoce, warzywa na metalowej paterze lub misce.

 

 

 

Jedzenie

Czym było by nasze zdjęcie bez głównego motywu czyli potrawy. Jednak i tak jak w przypadku naczyń, tak i tu musimy zadbać o estetykę dania. Wszak jemy również oczami. Dlatego układając makaron na talerzu np. spaghetti nie mieszajmy ze sobą sosu i makaronu. Nałóżmy sos na gorę. Łączmy również ze sobą potrawy oraz pasujące do nich składniki. Np. lody waniliowe dajmy na pierwszy plan. A gdzieś z boku możemy ułożyć laskę wanilii. Do tortu czekoladowego możemy dodać kostkę czekolady lub przysłowiową wisienkę na torcie. Nie bójmy się używać ziół, sezamu, maku, pieprzu do posypywania naszych dań.

By mięso wyglądało apetycznie smażymy je intensywnie tylko kilka sekund. Mięso niedogotowane wygląda o wiele lepiej. Ewentualnie możemy je potraktować palnikiem. Następnie musimy nasmarować, natłuścić sosem, barwnikiem, farbami. Ryb natomiast nie smażymy w ogóle tylko lekko opalamy palnikiem i posypujemy ziołami, nacieramy barwnikami. Dzięki temu ryba zawsze wygląda na świeżą.

Jeśli natomiast chodzi o warzywa to również gotujemy je krótko. Dobrze sprawdza się tutaj technika blanszowania czyli wrzucenia warzywa do wrzątku na parę minut, a następnie pod zimną wodę.

 

 

 

Dodatki

Mamy talerze, mamy danie główne. Jednak by zdjęcie nie było zbyt surowe powinniśmy urozmaicić nasz kadr po przez wszelkiego rodzaju dodatki. Oczywiście jako uzupełnienie kadru dobrze sprawdzą się wszelkiego rodzaju przybory, które znajdziemy w  kuchni. Tace, patery, drewniane łyżki, noże, moździerze, dzbanki, kieliszki. Kolejnym doskonałym zapychaczem na tło są owoce,   warzywa, orzechy, kasze, mąka, ryż, bakalie. Dobrze jakby główna potrawa zawierała owoc lub warzywo, które zostaje umieszczone w tle lub nawiązywała by do niego tematycznie. Np. w tle pizzy oliwa z pomidorami w całości. Kolejny dodatek do kadru to sztućce. Jednak tutaj należy uważać bowiem umieszczenie tego elementu w kadrze wymaga trochę wyczucia i wbrew pozorom nie jestem łatwe. Ciekawym przykładem może być nóż obok wiklinowego koszyka z pieczywem i masłem, pałeczki w daniu orientalnym, nóż z drewnianą rączką obok rozrojonego mięsa.

Istnieje jeszcze jedna grupa dodatków do kadru, które są bardzo ważne. Są to wszelkiego rodzaju ściereczki, szmatki, serwetki, papiery śniadaniowe. Kto z nas nie widział kulinarnego zdjęcia z serwetką we wzorzyste kwadraty. Wszelkiego rodzaju podkładki czy też maty bambusowe na stół są również świetnym materiałem na tło.

 

 

Narzędzia „niefotograficzne”, które z pewnością pomogą nam w stylizacji jedzenia

  • spryskiwacz – chyba najważniejszy element, który usprawni nam pracę w kulinarnym studio. Krople wody na owocach od teraz nie będą problemem
  • palnik, podgrzewacz – gdy chcemy stopić ser w hamburgerze lub innym daniu, skarmelizować cukier
  • patyki do uszów wata – pozwalają wytrzeć nadmiar wody, usunąć krople
  • pędzle do naoliwiania owoców
  • pipeta – pozwala utworzyć pojedyncze krople sosu na talerzu
  • szpilki wykałaczki do podtrzymywanie elementów kompozycji
  • oczywiście nie będziemy mówić tu o typowych akcesoriach kuchennych takich jak gałka do lodów, obieraczka, noże.

 

 

Jedzenie nie do końca jadalne

Fotografia jedzenia tworzy zdjęcia apetyczne, na których widok sama leci ślina. Danie na zdjęciu chciało by się od razu zjeść. Jednak prawda jest bolesna ponieważ potrawy na niektórych apetycznych zdjęciach są po prostu niejadalne.

 

 

 

 

  • Niech świadczy o tym fakt, że np. świeże owoce i warzywa pięknie połyskują za sprawą spryskania ich lakierem do włosów, wysmarowania mięsa pastą do butów.
  • Cudownie upieczone mięso na grilu i charakterystyczne paski z grilla osiągniemy za pomocą namalowania ich farbkami, węglem, tuszem lub podgrzania rusztu palnikiem i przyłożenia do mięsa.
  • Do grilowanego wcześniej mięsa, pasowało by podać zimne piwko z pianą na dwa palce. Jednak nie zawsze piana jest fotogeniczna. Pomoże tutaj odrobina mydła. Tak samo jak i w efekcie wspienionego mleka.
  • Co zrobić gdy podczas układania potraw odpadną listki z gałązek bazylii ? Ustawiać wszystko od nowa ? Nie ! Skleić klejem szybkoschnącym. Klej to również doskonałe tworzywo do kropelek wody na szklance.
  • Ryba nie jest pierwszej świeżości ? Nasmaruj gliceryną i problem zniknie.
  • Chcesz uzyskać unoszą się parę nad gorącym daniem ? Namocz watę i włóż do mikrofalówki. Następnie ułóż za potrawą. Inny sposób na dym to po prostu…dym papierosa.
  • Jeśli nie masz pod ręką mleka do zdjęcia płatków śniadaniowych użyj kleju z polioctanu winylu.
  • Bita śmietana, która nie rozpłynie się tak szybko pod wpływem temperatury lamp to często pianka do golenia. To samo lody…czy wytrzymały by kilkunastominutową sesję pod lampami ? Z pewnością nie, ale za to barwione kulki pure ziemniaczanego nada się idealnie.
  • Idealnie ułożone plastry mięsa i pomidora na hamburgerze lub równomiernie ułożone warstwy ciasta w rzeczywistości nie są do osiągnięcia. Jednak wystarczy tutaj odrobina włożonej tekstury między warstwy jedzenia.
  • Na zdjęciach kawy zamiast kawy o wiele lepiej sprawdza się rozgazowana coca cola.
  • Potrzebujesz lodu, który nie roztopi się w kilka minut ? Użyj lodu akrylowego
  • Chcesz stworzyć wykwintne zdjęcia czerwonego wina ? Zamiast wina lepiej sprawdzi się po prostu sok owocowy. Wino nie przepuści tyle światła co sok.
  • Piękna lśniąca skórka na warzywach i owocach to po prostu oliwa.
  • Na winogrona tak jak na inne owoce oliwa i lakier do włosów niezbyt działają. Za to dobrze sprawdza się antyperspirant.
  • Odpadające ziarna sezamu z bułki są po prostu przyklejane superglue.
  • Często widzimy pięknego pulchnego kurczaka lub indyka na zdjęciu. By mięso było pulchne wypełnia się je ziemniakami, papierowymi ręcznikami.
  • Aby uzyskać efekt topniejącego sera w hamburgerze włóż go przed tym do podgrzanej lekko wody.

O tym jak sztuczne są zdjęcia jedzenia możemy przekonać się na wszelkich fotografiach w Kfc, Macdonaldzie, Pizzyhut itd.

Zresztą zobaczcie sami :

http://www.thewvsr.com/adsvsreality.htm

 

 

 

Składniki jadalne

Oczywiście mamy również szeroki wachlarz składników jadalnych, które doskonale pomogą nam w poprawieniu wyglądu naszych potraw :

  • o tym, że kurkuma potrafi doskonale barwić potrawy na żółto wie chyba każdy fan kuchni
  • sosy sojowe lub inne orientalne nie muszą ślużyć tylko jako składnik dania orientalnego. Doskonale sprawdzą się symulując sosy deserowe ( gęsty sos rybny)
  • jako barwniki i natłuszczacze do mięs
  • buraki w proszku, papryka, barwniki spożywcze

 

 

Ciekawe strony, inspiracje dotyczące fotografii kulinarnej :

 

Poradniki :

 

Galerie :